15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’nde #sarıyıfarket Sloganı ile Farkındalığı Arttırmaya Çalışıyoruz!
Kanser Nedir?
Kanser vücutta bir hücrenin anormal şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan, çıktığı dokuyu harap eden veya çevreye ve uzak dokulara da yayılabilen kötü huylu bir hastalıktır. Eğer çoğalan hücreler kan hücreleri ise bu hastalığa lösemi (kan kanseri) adı verilmektedir. Çeşitli organlardaki hücrelerin çoğalması sonucunda organa ait tümörler ortaya çıkmaktadır. Çocukluk Çağı Kanseri Türkiye’de 1-14 yaş grubu arası çocuklar arasında kalp hastalıkları ve enfeksiyonlardan sonra 3. ölüm sebebidir.
Kanser Türleri
Çocukluk Çağı Kanserleri 0-18 yaş arasında görülen kanser türlerine denir. Erişkinde tümörler çocuktan 100 kat daha sıktır, tümör tipleri farklıdır. Türkiye’de ve dünyada Çocukluk Çağı Kanserleri arasında en sık görülen tür lösemidir. Önceki yıllarda ikinci sıklıkta lenf bezi kanserleri görülürken artık gelişmiş ülkelerdeki gibi bizde de ikinci sırada beyin tümörleri gelmektedir. Onu sırası ile Lenfoma (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma), nöroblastom, Wilms tömörü, yumuşak doku sarkomları (rabdomiyosarkom) izler. Kemik, deri, göz ve karaciğer tümörleri ise daha nadirdir.
Kanserden Korunmanın Yolları
· Sağlıklı, doğal ve düzenli beslenme
· Fiziksel aktivitelerde bulunma
· Çevresel kanser yapıcı maddelerden korunma
· Radyasyon ve manyetik alanlardan uzak durma
· Kronik enfeksiyonlardan korunma
1960’lı yıllarda %20’si iyileştirilebilen çocukluk çağı lösemilerinin günümüzde %70-%80’inden fazlası iyileşirken, çocuk tümörlerinde tedavi ile %80 oranında tam şifa elde edilmektedir. Dünya genelinde yılda 300.000, Türkiye’de ise yaklaşık 3.500-4.000 çocuk ve genç ilk teşhisini alarak kansere karşı mücadele vermektedir.
Çocukluk Çağında En Sık Görülen Kanser Türleri
· Lösemi (kan kanseri)
· Beyin Tümörü
· Lenfoma (lenf bezi kanseri)
· Nöroblastom (böbreküstü bezi tömörü)
· Wilms Tömörü
· Sarkom (kas ve yumuşak doku tümörü)
· Kemik Tümörü
· Retinoblastom
· Germ Hücreli Tümör
· Karaciğer Tümörü
Polipa olarak biz #sarıyıfarket diyoruz, sizleri de farkındalığı artırmaya davet ediyoruz. Detaylı bilgi için: www.kacuv.org