Kalıp İçi Etiketleme (IML - In Mould Labelling) Teknolojisi Nedir?

Kalıp İçi Etiketleme (IML - In Mould Labelling) Teknolojisi Nedir?

Kalıp İçi Etiketleme (IML)

“Kalıp içi etiketleme” anlamına gelen “in mould labelling” kelimelerinin ilk harflerin birleştirilmesiyle türetilmiş olan “IML” teknolojisinin; ambalaj ve etiketleme sektöründe yeni olmakla birlikte, her geçen gün daha fazla üretim kapasitesine sahip olan etiketleme biçimi olduğu söylenebilir.  İşlem olarak, önceden görsel baskısı yapılıp ürün formunda kesilmiş polyproplene (PP) film enjeksiyon kalıbının içine yerleştirilir. Daha sonra kalıp içerisine verilen erimiş durumdaki PP’nin etiket ile birleşmesiyle elde edilen işleme de Kalıp İçi Etiketleme denir. Yine piyasada yaygın ismi ile IML (in mould labelling) etiketleme ismi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kalıp içi etiketleme, plastik ambalaj ürünlerinin etkili ve hızlı bir şekilde etiketlenme şeklidir. Tek bir etiket ile renkli, görsel değeri ve çözünürlüğü yüksek, baskı kalitesi gelişmiş ambalaj kalıp içi etiketleme ile kolayca elde edilebilmektedir.

Kalıp içi etiketleme, plastik ambalaj sektöründe en son yeniliklerden biridir. Daha önceleri plastik ambalajlar ofset baskı tekniği ile desenlendirilirken artık yerini kalıp içi etiketleme teknolojisine bırakmaktadır.

Kalıp içi etiketleme robotu, plastik ambalaj sektöründe kullanılan bir otomasyon şeklidir. IML özellikli etiket, transfer ünitesi tarafından alınır, yapıştırma kolu üzerine yerleştirilir. Robot kolu enjeksiyon kalıbının içerisine girerek etiket kalıp üzerine bırakılır. Diğer taraftan çıkan ürün alınır. Robot kolu enjeksiyon kalıbının içinden çıkarak referans konumuna geri döner, ürün alma sistemi ürünü dizme ünitesine teslim eder ve ürünler konveyöre dizilir.

Kalıp içi etiketleme (IML) robotunun bölümleri:

Etiket magazin ünitesi

Etiket transfer ünitesi

Robot ana kol

Robot ana aksı

Dizme ünitesi

Konveyör

IML ile Üretilmiş Ambalajların Avantajları

PP (Polipropilen) ambalajlar; mekanik, termal ve kimyasal maddelere, ısıya ve aşırı yorulmaya dayanaklı, orta sertliğe ve parlaklığa sahip ürünlerdir.

PP, üretimin her aşamasında, %100 geri dönüştürülebilir hammaddelerin kullanımı ile çevre dostudur.

Yüksek teknoloji ürünü, hızlı ve hassas IML robot sistemleri ile el değmeden, çevreye ve insan sağlığına duyarlı özel tesislerde yapılan üretimler hijyeniktir.

Profesyonel tasarımcı ve üreticiler eliyle, iyi planlanmış bir süreç yönetimi sonrası, benzer işlemlere tutulan ambalaj ürünlerine göre; verimli üretim zamanı ve maliyeti ile ürün elde edilmektedir.

Ambalajın üretim sürecinde etiket ile kaynaşması sağlamlığını daha da arttırmaktadır.

IML tekniği ile üretilmiş ambalajlardaki yüksek baskı kalitesiyle üretilmiş görseller sayesinde ürünlerin dikkat çekme özelliklerini daha da arttırarak ürünlerin satışlarına olumlu etki etmektedir.

Kalıp içi etiketleme (IML) tekniği; tek bir işlem ile çok renkli ve yüksek kalitede baskı avantajlarının kullanıldığı, plastik ambalajların etiketlenmesinde en etkili ve en hızlı ambalaj tekniklerinden birisidir.

Kaynak: Doç. Dr. Ali Atıf POLAT (2018), AMBALAJ TASARIMINDA KALIP İÇİ ETİKETLEME (IML) TEKNOLOJİSİ

Yazıyı Paylaş

Benzer İçerikler