Peynir Ambalajlarının Özellikleri

Peynir Ambalajlarının Özellikleri

Peynir Ambalajlarının Özellikleri

Peynirler günümüze M.Ö 5000 yıllarından beri gelişerek ve çeşitlenerek ulaşmaktadır. Birçok peynir çeşidi bulunmakta ve çeşitlerine göre farklı ambalajlama gruplarına ayrılmaktadır. Ambalajlama türleri içinde en geniş yelpazeye sahip plastik ambalajlardır. Bu gruba küflü, sert, yarı sert, salamura, rendelenmiş ve eritme peynirler girmektedir.

Peynir yapısı gereği mayalanma süreci geçiren bir gıdadır. Çeşidine göre O2, CO2, ışık, su buharı ile teması minimum seviyelerde olması gerekmektedir. Plastik ambalajların özellikle IML ambalajların sızdırmazlık ve geçirgenlik bariyer özelliğinin iyi olması bu sorunların önüne geçmektedir. Bu durum da plastik ambalajları peynir üreticileri tarafından cazip hale getirmektedir.

 

İyi bir peynir ambalajı hijyen açısından kusursuz olmalıdır. Üretimden direkt doluma giden hatlarda; mikrobiyal kontaminasyon IML ambalaj üretimi esnasında önlenmeli ve sevkiyat koşulları bu husus dikkate alınarak oluşturulmalıdır.

Peynir üreticileri genelde soğuk dolum işlemi yapsalar da, krem peynirlerde olduğu gibi bazı peynir çeşitlerinde sıcak dolum da gerçekleştirirler. Sıcak dolum esnasında (70-80 ˚C) plastik ambalajda herhangi bir form değişikliğinin oluşmaması gereklidir. Her iki dolum tipinde de ambalajın sızdırmazlık özelliğinin mükemmel olması gereklidir. Bazı IML ambalajlarda sızdırmazlık özelliği folyo ile sağlanırken bazı IML ambalajlarda direkt olarak kapakların kilitleme özelliği ile kap-kapak arasında sağlanmaktadır. Peynir hatlarında folyolama işlemi ve kapak kapatma işlemi esnasında kaplarda herhangi bir bombe/deformasyon oluşmaması dikkat edilecek hususların bir diğeridir. Bu problemlerin oluşmaması ve maksimum sağlamlık sağlanması için ambalaj yüzey kalınlıkların ideal ölçülerde olması gereklidir. Çevresel faktörler ve maliyet hususları göz önünde bulundurulduğunda aslında sağlamlığın yakalandığı minimum seviyedeki kalınlık peynir üreticileri için en makul ürün olacaktır.

Sağlamlığın bir diğer faktörü ise ambalaj tasarımıdır. Peynir ürünlerinde ambalaj tasarımları peynir çeşidine göre şekillenmektedir. Örneğin salamura ürünlerinde salamura suyu ile dolum yapılmaktadır ve IML ambalajlarda taşırma noktalarının bulunması ambalajlama süreçlerini kolaylaştırmaktadır. Folyolanabilir IML ambalajlarda ise maruz bırakılan ısıya dayanıklı folyo yüzeylerinin tasarım aşamasında oluşturulması gerekmektedir.

Peynir ambalajları tercihinde bu noktalar dikkate alındığında, maksimum verim alınabilir.

Yazıyı Paylaş

Benzer İçerikler