Helva Üretimi ve Ambalaj Seçimi

Helva Üretimi ve Ambalaj Seçimi

Helva Üretimi ve Ambalaj Seçimi

Ülkemizde pek çok helva çeşidi sıklıkla tüketilmektedir. Bunlar arasından en çok tercih edilenlerden ve besleyici değeri yüksek olan tahin helvası, genelde yemeklerden sonra tercih edilmektedir.

Tahin, herhangi bir katkı ilave edilmeksizin kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş tohumların ezilmesiyle elde edilen %100 susam ürünüdür. Susamdan elde edilen tahinde ortalama %54 oranında yağ, %28 oranında yüksek değerli protein ve B vitaminleri bulunmaktadır. Bu nedenle tahin, beslenme açısından kıymetli bir gıda maddesi olarak görülmektedir.

Tahin helvası; şeker, içme suyu, sitrik asit veya tartarik asit ve gerektiğinde yenilebilir glikoz şurubu katıldıktan sonra pişirilerek elde edilir. Şeker şurubu, ağdalaştırıldıktan ve çöven ekstraktı ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılarak yoğrulur ve gerektiğinde ise katkı ve çeşni maddeleri ilavesi ile katı homojen, ince lifli görünümde elde edilir.

Tahin helvası, sade olarak yapılabildiği gibi içine kakao, fındık, fıstık, ceviz gibi kuru meyveler ve sakız ile koku vermek üzere vanilin ve esanslar katılmasıyla şeker veya glikoz yahut bunların karışımı ve pekmez ile de yapılabilir.

·      Susamdan tahin üretimi,

·      Malt (tahin helvası şurubu) üretimi,

·      Maltın beyazlatılması ve tahin ile karıştırılarak helva hamurunun eldesi,

·      Kürekleme ve yoğurma işlemi,

·      Kalıplama ve soğutma işlemi,

·      Ambalajlamadır.

Ürünler soğuyup dinlendikten sonra ambalajlama ünitelerine alınarak genellikle polipropilen ambalajlar ile ambalajlanırlar. Piyasada genellikle 40 g, 80 g, 250 g, 500 g, 1000 g veya 2000 g ağırlıklarında ambalajlı olarak satılmaktadır. Ambalajlanan ürünler serin ve kuru yerde muhafaza edilmektedir.

Helva ambalajlarına göz atmak için linke tıklayınız: https://www.polipa.com/urun

Ambalaj seçiminde kullanılan ambalaj malzemenin kalitesi ve sağlıklı olması oldukça önemlidir. Kullanılacak ambalajın hijyenik, kolay kullanımlı ve dayanıklı olması gerekmektedir. Plastik helva kabı, helvanın taze kalmasını sağlar ve helvanın tadının bozulmasını önler. PP (Polipropilen) ambalajlar; kimyasal maddelere, ısıya ve aşırı yorulmaya dayanaklı, orta sertliğe ve parlaklığa sahip ürünlerdir ve helva ambalajlanmasında sıklıkla tercih edilirler.

Enjeksiyon ile üretilen plastik ambalajlarda üreticiler, IML – in mold labeling (kalıp içi etiketleme) teknolojisi sayesinde ambalajlara diledikleri tasarımları ürün üretilirken kalıp içine yerleştirerek uzun sürelerce ambalajdan ayrılmadan markalarını koruyabilirler.

Kalıp içi etiketleme teknolojisi ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

https://www.polipa.com/haberler/kalip-ici-etiketleme-iml-teknolojisi-derken-ne-kast-ediyoruz-20

Kaynak: www.researchgate.net 

Yazıyı Paylaş

Benzer İçerikler